Helt på tampen av 2023 om nyheten om at Kine Haugom og broren Emil hadde meldt seg inn i Lillehammer Cykleklubb, etter at de sist sommer flyttet til Øyer.

Kine Haugom er en av landets desidert beste utforsyklister, med en bronse fra junior world cup i 2021, og i går kom nyheten om at Haugom er klar for det internasjonalt talentlaget IXS DH Talent Team. Laget sendte selv ut følgende melding: «The IXS DH Talent Team is thrilled to announce that Kine Haugom, the reigning Norwegian Elite Women’s Champion and second-place finisher at the UCI Junior World Championship 2021, will be joining the team for the 2024 season. Haugom’s decision to join the team opens up new horizons for her and, above all, provides her with the opportunity to further develop her technical skills.»

Du kan lese hele meldingen fra laget her: DH TALENT TEAM (@dhtalentteam) • Instagram-bilder og -videoer

I tillegg til å være en svært god syklist, brenner Haugom for å være med å utvikle utfor- og endurosporten, og er særlig opptatt av å få med flere jenter.

I september 2023 arrangerte LCK Lillehammer Enduro for første gang. Arrangementet vil gjentas i 2024.

Selvbiografi Kine Haugom

Jeg heter Kine, er 19 år og flyttet til Øyer nå i sommer etter å ha gått på Hagströmska Gymnasiet Falun i Sverige i tre år (downhill/enduro).

Min sykkelkarriere fikk en litt brå start, ved å delta i Norgescupen på Voss i 2016, ettersom min tvillingbror Emil skulle delta. Jeg brukte 30 minutter i seeding, men bare 20 minutter i finalen. Helt klart rittets beste forbedring av tid. Etter det begynte jeg å trene med SK Rye.

Den største utviklingen skjedde etter jeg fikk Morten Jemtegaard (KIF/DCK) som trener. Jeg forstod at jeg var på rett vei når jeg vant Specialized Rookies cup Schöneck i 2018 (mitt første utenlandsritt), med dagens beste tid av alle kvinnelige ryttere, uansett alder.

I 2019 deltok jeg på de fleste IXS EDC ritene og vant cupen sammenlagt. Pga covid ble det dessverre ikke noen ritt i utlandet i 2020.

Sølv i EM og VM

I 2021 var jeg første års junior og deltok i world cupen. Jeg fikk en litt dårlig oppladning til sesongen etter at jeg brakk håndleddet 5 uker før første ritt, men forsøkte likevel å gjøre mitt beste. Det ble stang ut på flere av cupene, pga. manglende styrke og trening, men det løsnet etter hvert med en EM bronse. Høydepunktet i 2021 var sølv i VM og en 3. plass i WC i Lenzerheide.

I 2022 følte jeg meg veldig godt forberedt til sesongen. Mine trenere på Hagströmska var helt fantastiske og er to av verdens beste syklister. Starten ble jevnere en sesongen før og jeg fikk et sølv i EM. Dessverre skadet jeg meg under trening i VM og sesongen var over.

Med siste innspurt på skolen i 2023, eksamen o.s.v. i tillegg til flytting, ble sesongen litt amputert. Samtidig endret UCI regler for WC-ritt og det er ikke like lett å stille som privateer (uten UCI lag). Jeg deltok derimot i EM, første gang som senior (endte på 8. plass med «defekt» demper). I tillegg deltok jeg i tre ulike europeiske cuper og endte på pallen i alle tre.

Året som kommer

Målet for 2024 er å delta i hele den europeiske cupen, EM og forhåpentligvis få sykle VM (hvis NCF lar meg delta). Jeg brenner for å få flere til å sykle utfor og enduro/sti, og har hatt gleden av å være instruktør for mange nybegynnere i Hafjell. Nå håper jeg å få med flere fra Øyer og Lillehammer, og at de også kan få oppleve gleden ved å sykle litt utenfor asfalt.